vineri, 20 decembrie 2013

Multimile. Izbavirea prin multime de oameni

Am citit cu atentie ce spune Parintele Arsenie Boca despre multimi. odata, el insusi a fugit ca sa se apere de multimi - nu in pustiu, ca Arsenie cel mare, ci in lume ...  caci multimile sunt oarbe, si n-au vointa lor proprie.
Apoi, Iisus insusi a fugit de multimi, cand a vazut ce asteptau ele de la El: paine si pesti ... si eliberare de raul identificat si "vazut", care atunci era "stapanirea" (romana).

... pana la urma, tot multimile l-au condamnat pe Iisus, si Iisus n-a putut sa faca nimic impotriva lor ...


Si atunci, de ce credem ca multimile "au dreptate" ... ? sau, de ce vrem ca biserica sa faca ce vor multimile, sa faca bine pt. multimi de oameni, sau sa invete "multimi de oameni"...
poate, e din cauza ca noua ne e frica de multimi, si in special, de multimile care ataca... oameni ... ?


poate, e din cauza ca simtim ca in multimi sta o putere - chiar daca aceasta putere nu e si dreapta ... ? caci pana la urma, puterea din multimi l-a rapus pana si pe Iisus... ?!
si am vrea ca aceasta putere sa fie mereu de partea noastra - si nu impotriva noastra ...?

si, sa zice, daca puterea asta ar fi si "dreapta", si-atunci ar fi justificat sa ma incredintez ei - ar fi ea suficienta ca sa ma mantuiasca pe mine ... sa faca munca asta de mintuire in locul meu ...? asta nu s-ar putea, cu siguranta. iar o multime "dreapta", care are chiar si un singur om ne-drept in ea, nu mai poate fi o multime dreapta.

Invers, o multime ne-dreapta, care are si un singur om drept in ea, poate primi de la Dumnezeu darul de a se mantui in intregul ei.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu