miercuri, 24 mai 2017

Taina de început şi de totdeauna, cea de pe urma si cea dintai






Iată unde este taina de început şi de totdeauna a biruinţei noastre


De la început Dumnezeu a creat pe om cu această puternică şi mult discutată însuşire – „voinţă liberă”. Aceasta ni se cere mai întâi: să vrem să biruim ispitele. Şi, mişcând, va veni neîntârziat harul.

Rugându-ne intens lui Dumnezeu, voind şi ostenindu-ne mereu, harul nu va lipsi de la noi. Iată unde este taina de început şi de totdeauna a biruinţei noastre. Harul este de natură divină – „energie necreată”, spune Sfântul Grigorie Palama.

Din primii paşi spre viaţa monahală, [ si a oricarui crestin incepator, care crede in Dumnezeu dar nu-L cunoaste pe El ca Persoana ] plină de taine şi înţelesuri preafrumoase, noul începător este bine să-şi îndrepte inima şi să-şi însuşească o aleasă evlavie, nedifuzată şi nădăjduită către Maica Domnului. Apoi, mereu, cu bucuria în inimă, să se recunoască a-i fi un fiu iubitor şi nevinovat şi Maica Domnului îi va arăta cu prisosinţă cât de mult se va bucura a-i fi Mamă.

O fiică îmbunătăţită se ruga Maicii Domnului, zicând: „Maica Domnului, arată-te a-mi fi mamă!” Iar Maica Domnului i-a răspuns: „Arată-te a-mi fi fiică!” 
Părintele Arsenie Papacioc

Extras din ”Ne vorbește Părintele Arsenie”, Vol. 1, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2010, pag. 40


"Maica Domnului ne va duce de manuta la El." Ieromonahul Hrisostom de la Putna










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu