luni, 29 mai 2017


Iubirea si dependenta emotionala - cum le deosebim ?

Conferinta susținută de Monahia Siluana Vlad,
Iasi 18 martie 2017


Maica Siluana Vlad este coordonatoarea Centrului de Formare și Consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și stareța Mănăstirii „Sfântul Siluan Athonitul” (Talpalari) din Iași









Jazz ADEVARAT


Marta HRISTEA
Mircea TIBERIAN


In aceasta seara la Conservator, ora 18:00

























miercuri, 24 mai 2017

Taina de început şi de totdeauna, cea de pe urma si cea dintai






Iată unde este taina de început şi de totdeauna a biruinţei noastre


De la început Dumnezeu a creat pe om cu această puternică şi mult discutată însuşire – „voinţă liberă”. Aceasta ni se cere mai întâi: să vrem să biruim ispitele. Şi, mişcând, va veni neîntârziat harul.

Rugându-ne intens lui Dumnezeu, voind şi ostenindu-ne mereu, harul nu va lipsi de la noi. Iată unde este taina de început şi de totdeauna a biruinţei noastre. Harul este de natură divină – „energie necreată”, spune Sfântul Grigorie Palama.

Din primii paşi spre viaţa monahală, [ si a oricarui crestin incepator, care crede in Dumnezeu dar nu-L cunoaste pe El ca Persoana ] plină de taine şi înţelesuri preafrumoase, noul începător este bine să-şi îndrepte inima şi să-şi însuşească o aleasă evlavie, nedifuzată şi nădăjduită către Maica Domnului. Apoi, mereu, cu bucuria în inimă, să se recunoască a-i fi un fiu iubitor şi nevinovat şi Maica Domnului îi va arăta cu prisosinţă cât de mult se va bucura a-i fi Mamă.

O fiică îmbunătăţită se ruga Maicii Domnului, zicând: „Maica Domnului, arată-te a-mi fi mamă!” Iar Maica Domnului i-a răspuns: „Arată-te a-mi fi fiică!” 
Părintele Arsenie Papacioc

Extras din ”Ne vorbește Părintele Arsenie”, Vol. 1, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2010, pag. 40


"Maica Domnului ne va duce de manuta la El." Ieromonahul Hrisostom de la Putna










miercuri, 17 mai 2017

Scoala parintilor

„Mama, am pe Domnul Hristos în piept”


Hristos a înviat, măicuța mea dragă!

Ce mult doream să vă scriu câteva rânduri, iar astăzi am prins momentul potrivit. Am rămas cu inima plină de bucurie de la întâlnirea dumneavoastră cu Ioan... Voiam să vă zic că de atunci Ioan vine și îmi spune o chestie foarte interesantă și cred că de la Maica Siluana o știe, că eu nici măcar odată nu am pomenit așa ceva: „Mama, am pe Domnul Hristos în piept, Care mă cheamă Ioan Ioan” și arată cu pumnulețul în piepul lui.... pe urmă fuge la joacă. Îl tot întreb „Mama, cine ți-a spus așa?” și nu răspunde.

Zilele trecute lucrau muncitorii pe vârful unei case și el spune deodată „Doamne miluiește să nu cadă nenea jos”... Am rămas trăznită.

Oricum mi-a fost inima tare bucuroasă că v-ați întâlnit. Mulțumesc pentru acea bucurie.
M


Să vedeți miracol!

 Dragă maica Siluana,
 Slavă Domnului pentru toate!

Am lucrat la sfârșitul sesiunii 3, unde se vorbește despre vinovătie, și am aflat că în relație cu mama, eu am acoperit vinovăția ei, luând-o asupra mea ca s-o protejez.
Deci m-am învinovățit eu că, atunci când eram copil, n-am primit afecțiunea și iubirea și ocrotirea de care toți copiii au nevoie. M-am simțit eu ca fiind insuficientă sau nepotrivită, ba chiar o povară pentru părinți. Mă simțeam vinovată și că mă născusem.
Atâta timp cât refuzam să văd adevărul și o protejam pe mama luând asupra mea responsabilitățile și vinovăția care erau ale ei, am avut niște bube sau alergii care au început să se formeze pe față.

Astăzi, să vedeți miracol: Am acceptat că nu a fost vina mea, că am fost un copil bun care a meritat iubire și afectiune, dar a fost vina mamei că nu mi le-a dat. Odată ce am văzut adevărul și am pus responsabilitatea pe mama, refuzând s-o mai apăr, mi-au căzut bubele de pe față. Nu mi-a venit să cred!

Doamne ajută,
CS

E minunat cum ai lucrat și multumesc Domnului pentru ​lucrarea Lui cu tine. E important pentru noi să înțelegem că rostirea adevărului despre părinții noștri, fără judecată și fără gând de răzbunare, ci cu rugăciune și respect, este vindecare. Avem porunca să-i respectăm așa cum sunt, cum au fost și nu să-i idealizăm sau să-i ponegrim. Să avem încredere în mila Domnului că El va lucra și vindecarea lor care deja începe cu iertarea noastră.
Te îmbrățișez și te aștept mai departe cu drag.

Cu drag și rugăciune,
Maica Siluana
PS: Dacă nu primiți răspuns, continuați să lucrați temele și să le trimiteți aici.


Sursa: Centrul de Formare si Consiliere Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil












joi, 4 mai 2017

Nimic nu mă mai bucură în această viaţă şi poverile şi suferinţele cele lăuntrice îmi sunt ca o băutură otrăvitoare şi cumplit de amară




Sf. Efrem cel Nou Tamaduitorul - 5 Mai


Rugăciunea catre Sfantul Efrem cel Nou Tamaduitorul
(dependenta de tristete)

Sfinte Părinte Efrem, inima mea e sfâşiată de durere şi de amărăciune şi nu ştiu ce cuvânt să aduc înaintea ta.

Nimic nu mă mai bucură în această viaţă şi poverile şi suferinţele cele lăuntrice îmi sunt ca o băutură otrăvitoare şi cumplit de amară.

Nu-L mai desluşesc pe Dumnezeu în nimeni şi nimic şi mă simt ca un om care e omorât de propriile gânduri.

Izbăveşte-mă, Sfinte, de această asuprire diavolească, căci nu mai pot răbda mâhnirea şi urâciunea aceasta ce-mi soarbe vlaga şi toată puterea de viaţă.
Tu i-ai văzut pe batjocoritorii şi ucigaşii tăi şi ai răbdat nenumărate schingiuiri şi urâciuni din partea lor, dar prin dragostea ta pentru Dumnezeu ai rămas neclintit în credinţă, înfruntând acea privelişte de iad.
Cu totul m-am slăbănogit, iar din multa durere lacrimile nu le mai pot opri.

Nu am la cine să merg, nu este cine să mă audă, nu este cine să mă mângâie, nu este cine să-mi spună o vorbă bună.

Fă-te tu toate acestea pentru mine, Sfinte Efrem,

şi aşa cum eu nu ştiu, tămăduieşte şi limpezeşte sufletul meu, ridicându-mă întru nădejde şi lumină.
Ştiu că e de necuprins cu mintea toată pătimirea ta mucenicească, şi tocmai de aceea te rog pe tine, căci ştiu că ai răbdat urâciuni nemăsurat mai mari decât ceea ce rabd eu acum.
Fie-ţi milă de mine ca de un frate mai mic şi foarte neputincios şi rânduieşte în aşa fel, încât prin această durere pe care o trăiesc acum să cunosc mai bine ostenelile tale muceniceşti şi ceea ce înseamnă purtarea de fiecare zi a crucii. Amin.

Sursa: Taina Casatoriei









miercuri, 3 mai 2017

Iubeste primul si ultimul

Pentru ca Dumnezeu iubeste infinit mai bine ca noi.
Iubeste la perfectie, fara greseala, fara nicio eroare, de la inceput pana la sfarsit.

Iubeste primul si ultimul.
Iubeste ca nimeni altul.

Dumnezeu iubeste pur si simplu ALTFEL decat noi.


Sursa: Doxologia.ro Sensul casatoriei la Platon si la Sfintii parinti. Rodica Pop Editura Doxologia 2012, Iasi