joi, 12 ianuarie 2017

Exista tantrum la copiii cu multi frati ?

Note:

Copilul intre 2-4 ani face tantrum (crize de furie). Se intampla frecvent in familii cu un copil, mai rar la copilul nr. 2 si aproape deloc la copilul al treilea. Explicatia: copilul atinge o etapa in dezvoltarea lui in care ajunge sa constientizeze foarte mult din ceea ce inseamna lumea inconjuratoare*, adica lumea din care el nu face inca parte (impreuna cu mama), este singur. Se vede singur in ea.
Pana acum, copilul se vede pe el insusi ca parte a mamei lui, sau a mamei si tatalui lui.
Cand vede pentru prima oara lumea cu ochii lui proprii, devine dintr-o data singur - doar el si lumea.
Atunci, constientizeaza ca poate folosi pe mama sau pe tata ca pe niste unelte: sa faca ei ce nu poate face el. Iar daca nu face, atunci apar crizele; copilul face o criza de neputinta. Odata, se simte el insusi neputincios, apoi, se simte neputincios ca nu poate sa te "convinga"pe tine sa faci ce doreste el. Tu "trebuie"sa faci asta, pentru ca esti o parte din mine.

Remediul este largirea ariei de responsabilitate. Faci lucruri noi alaturi de el, experiente noi, in parteneriat cu el. Faci lucruri care sunt noi si pentru tine, cu dublu scop: odata, ca sa vada - prin exemplul tau - cum se face, si ca sa nu mai vrea sa te foloseasca pe tine sa faci lucruri pentru el (si in locul lui).
Apoi, pentru ca, prin puterea exemplului tau, sa traiti impreuna si forta neputintei - si pe cea a reusitei. Sa vada ca si tu poti fi neputincios, deci vulnerabil, ca si el. Sa vada cum depasesti tu neputinta - sau cum accepti infrangerea. Acestea 2 sunt lectii care-l vor insoti toata viata.

Copiii din familii cu multi copii nu fac tantrum pentru ca ei nu au ce adulti sa-si dispute. Adultii sunt de mult la dispozitia tuturor - nu a unuia singur. Adultii sunt o resursa partajabila - exact cum e educatoarea pentru copii la gradinita.

Asta e rostul educarii la gradinita.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu