sâmbătă, 20 august 2016

Stresul toxic la copii: Deprivarea de somn

Somnul (1)


Ma gandesc de atat de mult timp sa descriu ce observ la stresul toxic al copiilor. E greu de descris, pentru ca in cultura romana nu exista concepte care sa formuleze realitatea pe care vreau s-o descriu. In Romania, oamenii se nasc stresati si mor stresati, si nimic in between.
Nimeni nu cauta sa inteleaga de ce, iar cei care mai inteleg cat de cat, nu au acumulat inca atat de multa practica, incat sa poata sa ajute si pe altii. 




Ce este stresul toxic? E stresul care s-a acumulat peste limitele normale. In limite normale, stresul este bun; stresul si indurarea lui [in limite adaptate varstei] fac parte din procesul de cunoastere si de crestere. Dar stresul care nu e adecvat varstei [1] sau stresul care e potrivit varstei dar nu e reglat bine ca intensitate [2] sau stresul a carui cauza nu e inlaturata niciodata [3] - devine stres toxic care se transforma mai tarziu in comportamente deviate.

Una din cele mai importante cauze de stres la varste foarte mici e inabilitatea de a ajuta copilul sa se linisteasca si sa adoarma. Cum trebuie sa arate un cantecel de adormire care sa faca parte dintr-un ritual de adormire pt. un copilas foarte mic ? Si apoi, pentru un copilas mai mare, sau pentru unul suficient de mare cat sa mearga la gradinita ? Acum cred ca stiu, problema e ca nu am cum sa explic, pt. ca, din nou, nu gasesc in practica comuna din Romania (in cultura traditionala) concepte legate de stres, linistire si auto-linistire [*]. Am gasit insa acest filmulet care contine - nu pe toate - dar suficient de multe din elementele care - cred eu - ar trebui sa faca parte dintr-o rutina de linistire. Urmeaza sa le descriu pe rand, intr-o postare viitoare.

Am cautat atat de mult incat bunul Dumnezeu m-a ajutat sa gasesc. Slava tie, Doamne ! Binecuvantati fie toti cei care inteleg si folosesc aceste lucruri, pentru binele tuturor.



[*] Octavian Stanasila spunea ca vei sti cand un profesor de matematica este bun atunci cand e capabil sa explice integralele unui taran care vinde cartofi in piata.
Cam asta trebuie sa fie masura abilitatii de a comunica lucruri care, intr-o cultura anume, nu au fost traite niciodata de oameni, lucruri a caror experienta pur si simplu nu exista inca.

sâmbătă, 13 august 2016

Oana Moraru : Vocea Parintilor


Toate lucrurile frumoase care fac diferența între o viață tristă și una plină de mirare și bucurie pot să moară, uneori, fără niciun martor și semnal de alarmă, sub grija unor oameni mânați de cele mai bune intenții.


Oana Moraru : Cum sa ucizi curiozitatea



vineri, 12 august 2016

Nu exista o "Tehnica". Nu se "invata".

Se molipseste. Se "ia". Nu din cuvinte, nu prin invatare, ci prin trairea alaturi de oameni care "au". Căci celui ce "are" i se va da; dar de la cel care nu are, şi ce are i se va lua.

In ortodoxie, credinta se "ia" prin molipsire, prin familiaritate cu cel care are sfintenia. Facandu-te fiu al lui. Copil al lui. Din cauza asta e important sa nu uitam niciodata - niciodata - cum e sa fii copil. Si, daca n-am fost niciodata cu adevarat, copii - exista multi oameni carora parintii le-au rapit darul de a fi copil si i-au crescut direct "oameni mari"- atunci sa invatam sa fim cu adevarat copii.
Pentru ca atunci cand ai ajuns la capatul drumului (vietii tale) si vezi ca nu ai fost niciodata copil, nu mai poti sa inveti sa fii copil din nou decat numai de la Mama din ceruri si de la Tatal din ceruri si de la rudele lor de aici de pe pamant, frati cu Fratele nostru din ceruri - noi toti adica, cei din neamul crestinesc.
Caci "Cine nu va primi Împărăția lui Dumnezeu ca un copil, nu va intra în ea".


Asa spune Parintele Hrisostom de la Putna, aici (min. 39)






Iisus Fratele